Jan Stuchlík: Brexit je šance pro nové evropské vizionáře

Jan Stuchlík, zápisník

Jan Stuchlík, zápisník Zdroj: E15

Stačilo jedno referendum a ze studia evropské integrace je po letech šedivé nudy zase vzrušující vědní disciplína. Politologové, právníci či experti na mezinárodní vztahy se sice sjížděli na konferencích, kde vedli akademické debaty o směřování EU, ale nikoho jiného jejich závěry příliš nezajímaly.

Teď jsou v kurzu. Jejich znalosti evropských smluv, institucí, formálních a neformálních vazeb se staly horkým zbožím. Nadešel čas na vymýšlení novátorských přístupů, neboť před Británii se nikdo jiný k odchodu z EU neodhodlal.

Invence bude zapotřebí. Za čtyři desítky let členství jsou britské zákony prolezlé paragrafy, které mají původ v unijním zákonodárství. Pravověrní odpůrci Unie by tedy měli začít s důkladnou inventurou a postupně donutit parlament, aby vyházel všechny bruselské „zlořády a nesmysly“. A vymyslet čím, je nahradí. Oříšek čeká i na britské soudy. Až dosud musely právní pojmy importované z kontinentu vykládat v souladu se stanovisky Evropského soudního dvora. Třeba takový pojem pracovník, na který je navázána spousta práv. V Unii je to každý, kdo vykonává pro někoho práci, za níž dostává zaplaceno. Co když to ale za kanálem bude nově jen ten, který za práci pobírá alespoň minimální mzdu?

Čeká nás zajímavá doba, která donutí mnohé o mnohém přemýšlet jinak než dosud. Otevírá se prostor pro smělé vizionáře, které Evropa v posledních desetiletích tolik postrádala.

==== ====
==== ====
==== ====