Jana Havligerová: A je to tady

Bohoslav Sobotka, předseda ČSSD se vyjádřil pro pokračování stíhání Davida Ratha

Bohoslav Sobotka, předseda ČSSD se vyjádřil pro pokračování stíhání Davida Ratha Zdroj: e15 Michal Nosek

Jestli jste si mysleli, že si alespoň o prázdninách odpočinete od politiky, šeredně jste se zmýlili. Už dnes zemi zaplaví billboardy a tištěná média inzeráty, které si do volební kampaně objednala ČSSD. Patrně se řídí mudroslovím „komu se nelení, tomu zelení“.

Jestli se naplní přesvědčení sociálních demokratů, že ten, kdo odstartuje nejrychleji, bude také nejúspěšnější v cíli, se dá těžko odhadnout. Volební průzkumy socialistům zatím potěšitelné zprávy neposílají, leč i to se může změnit.

Jedno je ale jisté. V oddechovém čase, který si vzaly ostatní partaje, bude o ČSSD určitě slyšet. Nebo jinak, dozvídat se budeme o všech hříších, kterých se na obyvatelích státu dopouští vládní koalice. Hlavní motiv je daný. Dozvíte se, kolik si budete muset utrhnout od úst, protože se má církvím vracet majetek, zdražuje se zboží a služby kvůli zvyšování sazeb daně z přidané hodnoty a tak dále.

Socialisté zkrátka řekli, že krajské volby budou referendem o vládě, a tak to tak bude. Basta. Nakonec proč ne. Při referendu, ještě víc než při volbách, je potřeba vzít rozum do hrsti.