Jana Havligerová: Braňme si prezidenta

Prezident Miloš Zeman (vpravo) přijal 9. července na Pražském hradě slovenského prezidenta Andreje Kisku (vlevo)

Prezident Miloš Zeman (vpravo) přijal 9. července na Pražském hradě slovenského prezidenta Andreje Kisku (vlevo) Zdroj: ctk

Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský navrhuje, aby se začalo uvažovat o opětovném spojení Česka se Slovenskem. S tím, že prezidentem bude Andrej Kiska. To jsme tedy všemi deseti proti. Slovenská hlava státu sice s kytarou v ruce dokázala, že se umí odvázat jako rocker, ale když veřejně vystoupí český prezident, tak to je panečku jiný koncert.

V Úsvitu přímé demokracie to sice vře, ale aktéři rozkolu se k sobě chovají ještě celkem přátelsky. Stále se zdvořile oslovují křestním jménem a tykají si. Jedna ukázka z televizní debaty, kterou v Událostech, komentářích vedli Tomio Okamura a Marek Černoch, označovaný podnikatelem japonskočeského původu za pučistu. Spor vedli, jak jinak, o peníze. Okamura: „Marku, ty mluvíš o fakturách, ale vždyť ty sám sis na fyzickou osobu fakturoval 297 tisíc.“ Černoch: „Ty sis, Tomio, nafakturoval 450 tisíc za jeden videoklip.“ Pokud jste zábavný pořad prošvihli, nesmutněte. Dá se najít v archivu ČT.

Chodci by měli povinně nosit reflexní prvky, navrhuje ministerstvo dopravy v novele zákona o provozu na pozemních komunikacích. Návrh má dnes projednat vláda. Optimální je podle úřadu užití reflexního pásku, a to na chodcově ruce či noze směřující do vozovky. Povinné označení má být pod pokutou až dva tisíce korun „na místě“, ve správním řízení pak až 2500 korun. Pro udělení trestu ale skutečně musí jít o sníženou viditelnost a chůzi po vozovce bez veřejného osvětlení. To budou kontroly – v dešti, mlze, na neosvětlené silnici… Úkol hodný lovců hlav.