Jaroslav Bukovský: Jen tak o penězích

peníze (ilustrační foto)

peníze (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: mlovitt via Wikimedia

Průměrný Čech si polepšil loni na výplatnici o 16 korun, což mu ve většině případů nedovolilo (kvůli fenoménu jménem inflace) zajistit si alespoň stejnou životní úroveň jako rok předtím. Naštěstí na tom byly některé české firmy s platy mnohem lépe. Příkladem může být společnost sídlící na pražských Příkopech, jejíž manažeři si loni přilepšili měsíčně v průměru o 15 tisíc korun. Autorovi zápisníku nezbývá než gratulovat a závidět.

Ale k věci: Firma se jmenuje Česká národní banka a zabývá se především tiskem peněz. Vedení neskrývá ambici se o své platy dál aktivně starat, přes listopadové faux pas chce totiž hodnotu peněz držet co možná nejstabilnější.

Ostře sledovaná vláda Andreje Babiše se bez bázně a hany pustila do investic státních peněz. Nervozita není na místě, univerzální šéf Babiš skrz ostrozubená kola trhů poslal jen něco kolem pětiny toho, co loni utržil v domovském Agrofertu. Z padesáti miliard státních peněz hodlá letos vydělat 150 milionů korun. I když má částka vymodleného výdělku devět cifer, státní rozpočet pro tento rok tyhle peníze utratí přesně za 65 minut. Česko si tak zoufá – musí pršet, kapky nestačí!

Americký pokrevní bratr konečně dohlédne na účty svých krajanů u českých bank. Ty přijde klientský striptýz pro zámořský berňák na více než sto milionů. Nejméně dalších 50 zaplatí za reporting přes Atlantik český stát. Účet za projekt „S Amerikou na věčné časy“ tak možná vyjde dráž než obdobné srandy v české historii.