Jaroslav Bukovský: Paradoxy brexitu

zápisník, Jaroslav Bukovský

zápisník, Jaroslav Bukovský Zdroj: E15

Zrcadlo trhu, pověz, je brexit pro Velkou Británii dobrý nápad? Obvykle racionální a chladní profíci z finančního byznysu dávají schizofrenní odpověď. Libra se teď chová jako lehká holka, se kterou je tak maximálně radno užít si pár hezkých chvilek a s tím, že to nakonec stejně vezme špatný konec, jít o dům dál.

Akciové zrcadlo zobrazuje přesně opačně. Co je britské, to je trendy, praví tamní burza. Brexit je pro ni zábavnou hrou na selekci burziánského zrna od plev. Naivky odradí, talenty přitáhne. Základní vzkaz z jednoho z nejstabilnějších parketů v Evropě ale praví, že značka Made in UK platí na investiční mapě kontinentu stále za jednu z nejlepších.

Ti největší spekulanti na výsledek hlasování ale nejsou z trhu, nýbrž z nic neriskujících agentur pro výzkum veřejného mínění. Ty britské rozjely krvelačný boj o místo pod mediálním sluncem.

Zaujmout lze jen nabídkou opačného předpokládaného výsledku hlasování než ještě o den dříve. Poté co se zazdálo, že unijní idea už masy nebaví, přiložily agentury pod opačným kotlem. Pro tento týden je tak v kurzu samostatný Londýn.

Uklidňující je, že i špatný konec, jak mnozí Nebritové brexit chápou, se může na chvilku proměnit v konec dobrý. ECB se totiž dala slyšet, že je připravena zasáhnout. I zlomená noha Evropy by se tak v režii měnových eskamotérů z Frankfurtu mohla stát důvodem k oslavě. Nebylo by to poprvé.