Martin Čaban: Kůrovcová schizofrenie

Bohuslav Sobotka vyjádřil sympatie aktivistům blokujícím kácení stromů napadených kůrovcem

Bohuslav Sobotka vyjádřil sympatie aktivistům blokujícím kácení stromů napadených kůrovcem Zdroj: Kresba Milan Kounovsky

Kromě toho, že kůrovec rozežírá některé šumavské stromy, zdá se, že jeho kusadla narušují i strukturu sociální demokracie. Šéf strany Bohuslav Sobotka vyjádřil sympatie aktivistům blokujícím kácení lesního porostu a včera se jel na Šumavu osobně podívat.

Místní obyvatelé ho hned nařkli, že „si sem přijel dělat politickou propagandu a honit si triko“, což ukazuje, že zdravý horalský rozum je kromě jiného schopen i dosti přesné politologické analýzy.

Naproti tomu první místopředseda ČSSD a šéfhejtman Michal Hašek hlasitě podporuje své stranické kolegy, plzeňského a jihočeského hejtmana, kteří oslavují každý pokácený strom jako další krok k řešení šumavského problému.

Tato stranická schizofrenie má samozřejmě mnohem významnější příčinu než půlcentimetrového ošklivého broučka. Rozpolcenost ČSSD, symbolizovaná Haškem a Sobotkou, dříve nesmiřitelnými soupeři, dnes nepříliš zdařile předstíranými kamarády, si prostě v kůrovci našla jen další ventil.