Německý diář Petra Fischera: Rodí se nové, ekonomicky silné a vojensky probuzené Německo

Německá vláda Olafa Scholze (uprostřed)

Německá vláda Olafa Scholze (uprostřed) Zdroj: Reuters

Konečně promluvil, i když ne doma, ale v Turecku. Celé Německo se několik týdnů stydí za svého bývalého kancléře Gerharda Schrödera, který vzdor válce na Ukrajině, tisícům mrtvých a rozbombardovaným městům dál sedí v dozorčích radách ruských energetických gigantů řízených prezidentem Putinem a jeho lidmi. Členové sociální demokracie, jež má po patnácti letech svého kancléře Olafa Scholze, stále častěji vyzývají k vyloučení exkancléře Schrödera ze strany. Scholz to přímo nepodpořil, ale ke Schröderovi se nehlásí. Schröder jako symbol politiky vstřícné vůči Putinovi se stal nerudovským problémem – nikdo neví, kam s ním.

Exkancléř s tím vším ale problémy nemá: války lituje, odsuzuje ji, ale podobně jako český exprezident Klaus chápe, že se Rusové mohli cítit ohroženi. Chyby se staly na obou stranách, válka je to tedy společná, soudí Schröder a rozčiluje tak velkou část nejen německé, ale i světové veřejnosti.

Schröderova a Putinova iluze

Na konferenci v Turecku Gerhard Schröder prohlásil, že „současná válka je výsledkem selhání politiků, kteří nebyli schopni vytvořit nový bezpečnostní systém mezi Ruskem a Amerikou, který by reagoval na změnu situace po pádu Berlínské zdi“. Tuto výzvu musíme naplnit dnes a Evropa musí už pochopit, řekl Schröder, že národní státy na to samy nestačí, jak ukazuje tato válka a její důsledky včetně migrační vlny. Evropa se musí o svou bezpečnost postarat sama, vyzývá Schröder, který už v minulosti tvrdil, že NATO je přežitek dějin a že Evropa musí být jednou ze suverénních mocností na geopolitické mapě světa.

Byla to paradoxní řeč, protože ve stejné době se v Bruselu evropští státníci dohadovali s americkým prezidentem Joem Bidenem na společném postoji proti ruskému prezidentu Putinovi a jeho válečnému stroji. Snažili se demonstrovat jednotu západních zemí, tedy těsný soulad Evropy a USA v otázce ruské agrese a zajištění bezpečnosti.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!