Nový šéf ČEZ Daniel Beneš patří původem k dynastii „Romanovců“

Daniel Beneš

Daniel Beneš Zdroj: Richard Rames, E15

Martin Roman překvapivě narychlo odchází z čela středoevropského energetického gigantu ČEZ, ale změnu u kormidla nebude příliš vidět. Jeho nástupce, dosavadní výkonný ředitel Daniel Beneš, byl poslední roky Romanovou pravou rukou.

„Martin běží vepředu a někdo musí běžet za ním a celé to kultivovat,“ vystihl kdysi svůj vztah k Romanovi. Benešovo přátelství s o rok starším Romanem se datuje od jejich spolužákovských let v Ostravě.

Beneš pak vystudoval Strojní fakultu Vysoké školy báňské v Ostravě a Brno Business School při Nottingham Trent University. Po škole dostal nabídku od začínající obchodní firmy BohemiaCoal a skončil na mnoho let u prodeje uhlí. Po malé firmě dělal totéž i pro velkou ostravskou společnost Tchas.

Znovuobjevený spolužák z ostravských studií

Roman si na spolužáka vzpomněl po roce 2004, když se vyšvihl do čela ČEZ. Beneš nejprve dělal vrchního nákupčího, od roku 2006 ředitele divize správy společnosti.

Po letech odloučení, kdy jeden pracoval v Ostravě a druhý šéfoval plzeňské Škodovce, se oba Severomoravané v Praze opět sblížili. A to doslova. Beneš se začlenil do bobtnající manažerské miniosady v pražské Chuchli, kde původně Roman začal budovat luxusní obydlí se škodováckými šéfy Krskou, Koreckým či Zapletalem. V roce 2007 ale Romanův otec Milan Benešovi prodal za 26 milionů dům hned vedle rozlehlé nové vily svého syna.

ČEZČEZ | E15

Tažení na Balkán, zvládnutý solární boom

Roman Beneše povýšil v roce 2007 do nové pozice výkonného ředitele, na což se časem nabalily další funkce, především důležitá pozice předsedy dozorčí rady Severočeských dolů. Beneš zcela naplnil svou roli „kultivátora“ za Romanovými zády. Dokázal zracionalizovat expanzi firmy na Balkáně či naposledy zvládnout solární boom koncem minulého roku.

ČEZ mu přinesl obrovské příjmy, byť ne vždy dokázal z akcií z opčního programu vykouzlit takové částky jako jeho kolegové. Na 375metrový byt v nejluxusnější pražské ulici Pařížská to ale předloni stačilo. Tehdy ho za nízkou prodejní cenu bytu, poskytnutou radnicí, mocně kritizovala opozice, především tehdy ještě neznámý zastupitel Věcí veřejných Jaroslav Škárka.

Beneš se od Romana naučil i schopnosti s každým dobře vycházet. Ať už na golfu v Čeladné či na horách ve Špindlerově Mlýně, Beneš je vždy mezi těmi pravými lidmi.

ČEZČEZ | CEZ

Kritika od Paroubka a křest jeho dcery

Počátkem loňského roku, kdy Jiří Paroubek nejvíce kritizoval polostátní energetický gigant, se Beneš dokonce dokázal mihnout na křtinách Paroubkovy dcery Margarity.

Nyní ho do čela společnosti naopak posílá Petr Nečas. Beneš tak podobně jako Roman prokazuje klíčovou kompetenci k vedení nejmocnějšího polostátního podniku – dokáže se přátelit s politiky všech barev.