Pavel Otto: Aby nám neuletěli

Alexandr Vondra

Alexandr Vondra Zdroj: ctk

Vláda ústy ministra obrany Vondry tlačí Švédsko ke zdi. Pokud nedá na gripeny ještě větší slevu, než dává, vypíše Vondra výběrové řízení. Důvěryhodný zdroj zápisníku prozradil, že cílem této taktiky je vyděsit severské království natolik, aby přestalo hokynařit.

„Vyměknou a dají nám je zadarmo,“ odkryl plán nejmenovaný důstojník, jemuž se pro jeho neústupnost přezdívá Tvrdá pryž. Otázka je, zda to vyjde. Podle našich informací se spíš zdá, že Švédům dochází trpělivost.

Nečasův kabinet rozehrál dvojí, v tuzemsku zvlášť oblíbenou, hru: vedle oficiálních jednání pouští hrůzu přes média. I když to zabírá na koaliční partnery, seveřané možná takoví troubové nejsou. A vyhrožovat jim při pověstné zkorumpovanosti našich armádních zakázek tendrem, je komické. To je podobné, jako kdyby si klokan dupnul, že když nebude po jeho, zašije si kapsu. Aby nám nakonec naši oceloví ptáci neuletěli.

Potvrdilo se to, o čem si štěbetali vrabci na střeše. Po odstranění ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila se začala jím ohlášená reforma státního zastupitelství táhnout jako těsto na štrúdl.

Věcný záměr zákona leží už osmý měsíc na vládě a nic. S vysvětlením přišel náměstek nového šéfa rezortu Volák. Justice prý není ohledně přijetí zákona jednotná, a proto je třeba opět posoudit některé otázky.

Připomíná to úsloví dvakrát měř, jednou řež, které ovšem u některých politiků a úředníků platí stonásobně. Ti raději dvěstěkrát všechno posoudí, než aby, nedej bože, do něčeho řízli.