Pavel Otto: Škromach a Strakovka

Další skok v kariéře.
Zdeněk Škromach je jedním
ze tří kandidátů ČSSD
na šéfa Senátu

Další skok v kariéře. Zdeněk Škromach je jedním ze tří kandidátů ČSSD na šéfa Senátu Zdroj: mediafax

Politickými kuloáry se šíří zvěst, že premiér Nečas balí kufry. Naše obvykle dobře informované zdroje se však neshodují v tom, zda se chystá odstěhovat z Úřadu vlády (tedy od Jany Nagyové, jak dodávají jedovaté jazyky), anebo od své rodiny.

Nastávající prezident Zeman se snaží Nečasovi v jeho dilematu pomoci a prostřednictvím médií mu už opakovaně nabídl, že ho ze Strakovky vyhodí, aby nemusel potupně rezignovat. Tato pravomoc hlavy státu prý vyplývá z „velmi extenzivního“ výkladu ústavy. Nečas sice drmolí cosi o ústavním puči, ale to nám nepřipadá podstatné. Totéž platí o názorech ústavních právníků, protože ty se jako obvykle rozcházejí.

Teď už jde jenom o to, koho Zeman vytáhne z klobouku. Mohl by to být třeba jeho dlouholetý souputník Škromach, momentálně místopředseda Senátu.

„Dnes několik zajímavých setkání. Nový týden začíná dobře. Vláda se kymácí a předsjezdové piklení v ČSSD začalo,“ pochvaloval si na svém facebookovém profilu bývalý odborářský boss po včerejší návštěvě Zemana. Tu u něj vykonal jako jeden z prvních.

Předběhl dokonce svého stranického šéfa Sobotku, který jde k Bimbovi na kobereček až zítra. Takže je to asi jasné.

Poslanec ODS Pekárek pravomocně odsouzený za korupci si balí tepláky a kartáček na zuby. Po vzoru Davida Ratha plánuje posílat z kriminálu návrhy změn zákonů. To je dobře, protože poslanecký plat, z něhož živí manželku jako svoji asistentku, si nějak zasloužit musí. Kdyby se za mřížemi flákal, jistě by měl špatné svědomí.