S Erdoğanem, nebo bez něj? Svět napjatě čeká, jak dopadnou zásadní volby v Turecku

Turecký prezident Recep Erdogan bude obhajovat prezidentské křeslo, (11.05.2023).

Turecký prezident Recep Erdogan bude obhajovat prezidentské křeslo, (11.05.2023). Zdroj: Reuters

Nejdůležitější volby pro Evropu v tomto roce se odehrají v zemi, která geograficky do Evropy zasahuje pouze malým výběžkem, politicky však výrazně víc než mnohé státy v jejím středu.

Celý text je převzatý z INFO.CZ >>>

Téměř sto let po vzniku turecké republiky a po dvaceti letech vlády tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana se zdá, že se Turecko nachází ve zlomovém okamžiku. Zemi sužuje prudce rostoucí inflace, potýká se s následky zemětřesení, které si vyžádalo životy více než 50 tisíc lidí, hostí na svém území čtyři miliony uprchlíků (z toho většinu z rozvrácené Sýrie) a má celou řadu dalších problémů.

Volby se konají tuto neděli a s napětím je sledují nejen Turci, ale celý svět. Turecko je důležitým, avšak velice svéhlavým členem NATO, hraje klíčovou roli ve válce na Ukrajině, kde na jedné straně podporuje Kyjev vojensky i politicky, ale zároveň slouží Rusku jako byznysová spojnice pro řadu klíčových trhů a hostí ruské peníze, je jedním z klíčových hráčů pro Blízký východ, ale čím dál více také pro postsovětský prostor, Evropu, Spojené státy i další země.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!