SME: Číňan v Budapešti

Evropská cesta.
Španělsko bylo
první zastávkou
čínského
vicepremiéra Li
Kche-čchianga
na jeho Evropské
cestě. Následuje
Německo a Velká
Británie

Evropská cesta. Španělsko bylo první zastávkou čínského vicepremiéra Li Kche-čchianga na jeho Evropské cestě. Následuje Německo a Velká Británie Zdroj: reuters

Skutečnost, že evropské turné čínského premiéra začalo v Budapešti, zřejmě vyvolá na Slovensku smíšené pocity. Anebo rovnou závist, protože je třeba říci, že tato výprava je politickým i ekonomickým významem nesrovnatelná s návštěvou prezidenta Chu, jehož „odskok“ do Bratislavy z Ruska si před dvěma lety vymodlila Ficova vláda.

Netřeba ale podléhat emocím. To, že se Číňan na pár hodin stavil u Orbána, je sice úspěch maďarské diplomacie, která ovšem pracuje s falešnou vizí velké budoucnosti jakýchsi výjimečných vztahů trpaslíka středního vzrůstu s druhou největší ekonomikou planety.

Tu vizi už na Slovensku známe a nová vláda ji naštěstí opustila. Lze říci, že koni, který nám právě slíbil úvěr jedné miliardy eur a výkup dluhopisů, se nesmíme koukat na zuby. To je pravda. Jenže opírat se o Čínu při hledání rozpočtové rovnováhy není vynucený krok, nýbrž důsledek „revoluční“ cesty, na níž se Orbán odřízl od zdrojů MMF i EU.