Tereza Zavadilová: Život může zabíjet

Cigareta, kouření.

Cigareta, kouření. Zdroj: CTK

Při pohledu na nápisy na krabičkách cigaret se zdá, jako by se činitelé odpovědní za boj proti kouření rozhodli na kuřácích spáchat genocidu. Marketéři a psychologové z toho mohou mít radost – v praxi se dozví, jak mocně podprahová sdělení a sugesce fungují.

Pokud se věc zdaří, všichni kuřáci (a lidé v jejich okolí) do pár let předčasně zemřou pomalou a bolestivou smrtí, nejpravděpodobněji na rakovinu, ještě předtím se budou potýkat s neplodností, impotencí a také oslepnou.

Z tohoto úhlu pohledu je australský nápad dávat kromě těchto prorockých nápisů na krabičky cigaret místo jejich značek jen výmluvné snímky z pitevny, vlastně šťastný - proces se jen urychlí. Přimlouvám se ale za to, aby tato hřivna zůstala nezakopána. Je spousta konzumentů jiných výrobků a služeb, se kterými se také lze takto vypořádat.

Pár námětů: na obalech čokolád a sladkých limonád by mohl být morbidní obrázek amputované diabetické nohy. Uzeniny mohou doprovázet ilustrace rakoviny střev. Vínu, pivu a lihovinám by slušely obrázky bezdomovců, lidí pobodaných v hádce a samozřejmě cirhózy jater. Karoserie automobilů by místo barev mohly nést obrázky krvavých nehod z dálnice.

Jsi to, co kouříš

Chronická obstrukční plicní nemoc: Nebezpečnější než rakovina!?

Pro kuřáky, kteří se tohoto pokusu na sobě účastnit nechtějí, je řešení: muži si mohou vybírat cigarety s nápisem varujícím před kouřením v těhotenství, ženám doporučuji ty s poškozením spermatu. Anebo si mohou dávat cigarety do obalů či tabatěrky, aby se jim stokrát opakovaná lež nestala krutou pravdou.