The Washington Post: Obamův rozpočet

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: profimedia.cz

Žádný rozpočet nelze posuzovat izolovaně. Základní otázka proto zní: s čím srovnávat? Republikáni otlučou prezidentu Obamovi o hlavu nesplnění slibu, že na konci jeho prvního funkčního období bude rozpočtový deficit o polovinu nižší než na začátku.

Vzhledem ke kulhavému oživení bylo ovšem porušení tohoto slibu správné. Krátkodobým cílem musí být růst, nikoli snižování deficitu. To je dlouhodobější výzva. Právě v tomto ohledu také Obamův rozpočet selhává. Na konci desetiletého výhledu má veřejný dluh činit znepokojivých 76,5 procenta HDP.

Na druhé straně, ve srovnání s republikány působí Obama rozumněji. Republikáni chtějí vše vyřešit tím, že se chopí mačety a vrhnou se na státní výdaje. Jejich prezidentští kandidáti chtějí přidat ještě bilionové daňové úlevy. Nenabízejí realistický recept, jak dostat dluh pod kontrolu, což je vidět už na tom, že odmítají upřesnit, které státní výdaje se mají osekávat. Prezident alespoň nabízí vážně míněnou, byť nedostatečnou, snahu dostat zemi na udržitelnou cestu.