Zápisník Adély Čabanové: Vyřeší to úřad

Pražská integrovaná doprava.

Pražská integrovaná doprava. Zdroj: Tadeáš Provazník

Pražská integrovaná doprava.
Pražská integrovaná doprava.
Pražská integrovaná doprava.
4
Fotogalerie

Se začátkem ledna se projevil nedostatek zaměstnanců na několika frontách. V Praze došlo k výpadku několika linek příměstské hromadné dopravy, protože řidiči onemocněli a nebyl, kdo by je nahradil.

Pražský dopravní podnik vyhlásil kvůli nedostatku řidičů prázdninový provoz, což na některých úsecích znamená přeplněné a zpožděné spoje. A někteří tradiční čtenáři tištěných deníků se o tom ani nedozvěděli, protože nedostatek zaměstnanců u distribuční firmy způsobil výpadky v doručování novin předplatitelům. Snad to tak pro ně bylo i lepší, aspoň se předem před cestou nestresovali.

Možná by i další případné výpadky mohly do budoucna kompenzovat zas jiné výpadky. Pokud třeba z personálních důvodů v nějakém městě uzavřou pekárnu, měly by se zavřít i obchody a nikdo si toho nevšimne. Ovšem bude to chtít zřídit něco, se by se mohlo jmenovat třeba Úřad pro provozní deficity neboli ÚPRD, který to bude koordinovat.

Firmám zaměstnanci chybějí už dlouhodobě. Akorát státu, jak se píše v návrhu programového prohlášení vlády, chybějí kanceláře, kam by svoje lidi umístil. Koneckonců pracovních míst pro státní zaměstnance od posledních voleb přibylo zhruba třicet tisíc. Vláda má ale řešení. Postaví pro úředníky v Praze nový komplex administrativních budov, kam by se vešli. Může tam být i ÚPRD. To pomůže.