Průzkum: Díry na pracovním trhu můžou vyplnit ženy. Chtějí ale flexibilitu

Ilustrační foto.

Ilustrační foto. Zdroj: Profimedia.cz

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto.
5
Fotogalerie

Práce na plný úvazek není pro každého. Až 69 procent kvalifikovaných žen v Česku hledá flexibilní formu zaměstnání, říká průzkum pracovního portálu pracezeny.cz. Za možnost pracovat doma, zkráceného úvazku nebo sdílené práce jsou také ochotné pobírat nižší plat.

V České republice je nízká nezaměstnanost, ale zaměstnavatelé si stále upozorňují na nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Podle průzkumu pracezeny.cz je kvalifikovaných zájemkyň s praxí dost, často však hledají způsob, jak skloubit pracovní a rodinný život.

„Dvě třetiny respondentek potřebují flexibilní úvazek. Chtějí sladit práci a rodinu a věnovat se také sobě samotným,“ říká prezidentka Business Leaders Fora Petra Janíčková.

Zkrácené úvazky nebo částečná práce z domova jsou pro tyto ženy takovým lákadlem, že mnohé z nich jsou ochotné i daleko dojíždět.

Do 50 km je na plný úvazek ochotných denně dojíždět 22 procent žen, při dvou dnech práce z domova se počet žen zvyšuje na 41 procent. Dojíždět za flexibilní prací do sta kilometrů by bylo ochotno 12 procent žen, před třemi roky to byly jen tři procenta. Za flexibilní úvazek jsou ochotné brát nižší plat.

„Ženy hledají práci zejména v administrativě, obchodu, marketingu a personalistice, ale také v IT a technických oborech. Jsou středoškolsky a vysokoškolsky vzdělané, ve věku 36-50 let a jsou ochotny za prací dojíždět a pracovat na svém rozvoji,“ uvádí Janíčková.

Pětina žen také zvažuje podnikání. Průzkum probíhal v letech 2014-2017 a účastnilo se ho 8912 žadatelek o práci.