Zápisník Daniela Nováka: Zlaté mzdy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Evropská centrální banka bude pokračovat v ekonomickém dopingu v podobě snížení úrokových sazeb a dalších nákupů dluhopisů. V tomto duchu se nechala slyšet Christine Lagardeová, která má v říjnu nastoupit do čela ECB. Zpomalení hospodářského růstu je totiž výraznější, než se očekávalo. Tak snad zbude v tiskárnách bankovek dost papíru a barev na dobu, až to bude opravdu potřeba.

Zatímco ve vrcholných kapitalistických kruzích už znovu startují rotačky, je nálada ve spodních patrech stále ještě bujará. V červenci díky tomu tržby v tuzemských obchodech zrychlily růst na sedm procent z červnových necelých pěti procent. Útraty v e-shopech vyskočily dokonce o pětinu. Snad to není mejdan jako na Titaniku.

Přesto se už i v české kotlině objevují známky horšících se časů. Pronájmy pražských kanceláří ve druhém čtvrtletí meziročně spadly o třicet procent. Firmy místo stěhování a rozšiřování raději zůstávají, kde jsou. Realitním agentům a developerům administrativních center ještě zůstává jiskřička naděje, že je to jen přechodný výkyv. Tak ať jim dlouho svítí.