Zápisník Jana Pavce: Cena za brexit

Vyjednavači David Davis a Michel Barnier

Vyjednavači David Davis a Michel Barnier Zdroj: ČTK

Vyjednavači David Davis a Michel Barnier
Vyjednavači David Davis a Michel Barnier
3
Fotogalerie

Důležitý průlom se podařil vyjednávačům v jednáních o odchodu Spojeného království z Evropské unie. Londýn se totiž uvolil k tomu, že vyhoví požadavkům Bruselu na splnění svých finančních závazků. Ohlašovaných 100 miliard eur (které ve finálních splátkách mohou podle Financial Times spadnout na polovinu) je sice závratnou částkou, ale tvrdý brexit a následné právní vakuum by pro všechny strany mohl být mnohem dražší.

Dramatický průběh mělo středeční zasedání Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii, kde obžalovaný bosenský Chorvat Slobodan Praljak při čtení svého rozsudku vypil jed a později v nemocnici zemřel. Spolu s Ratkem Mladičem měl patřit k další vlně válečných zločinců všech národností, kterým se v Haagu po letech dostává opožděné spravedlnosti. Z Balkánu už ale nějakou dobu přichází nové varovné signály. Tak snad nebudou mít haagští soudci další várku případů k řešení.

Americký prezident Donald Trump na svém twitterovém profilu sdílel videa představitelky britského krajně pravicového uskupení Britain First s násilnostmi ze strany muslimů. Co tím vlastně světu chtěl sdělit, zůstává nejasné, ke svému sdílení totiž nepřipojil žádný vlastní komentář. Jakkoli se Trumpovy eskapády na sociálních sítích můžou zdát marginální epizodou, ve fyzickém světě můžou mít zásadní reálný dopad. Bylo by dobře, kdyby si to nejmocnější muž světa uvědomoval.