Zápisník Marka Schwarzmanna: Dejte si pauzu

Zvířata ve městě během karantény

Zvířata ve městě během karantény Zdroj: Reuters

Zvířata ve městě během karantény
Čistá voda přilákala k Italským břehům delfíny
Labutě kanálům sluší zaručeně víc, než salvy hlučných turistů v gondolách.
4
Fotogalerie

V ulicích Santiaga de Chile byly zpozorovány pumy. Menší smečky kojotů zabrousily do širší aglomerace San Franciska. Křižovatky thajského Lopburi (a dalších měst) se staly místy pro krvavá střetnutí opičích gangů. Krysy v New Orleansu jsou větší a nebývale agresivní. Pandemie COVID-19 totiž donutila člověka zůstat doma a jím vyklizený prostor dobyla divočina.

Podle vědců by se této epoše mělo říkat antropopauza. Tempo šestého hromadného vymírání, které na Zemi aktuálně probíhá, je totiž závratné. A byť je pro lidstvo relativně tragické, pro řadu zvířecích druhů představuje první šanci k rozkvětu za dekády.

Sami biologové v časopisu Nature tvrdí, že zmíněná antropopauza přinesla řadu cenných poznatků o vztahu biomů živočichů a pohybu lidí. Důkladné analýzy této interakce by prý mohly vyprodukovat řadu menších, nepříliš drastických a legislativně prosaditelných změn, jež by měly pozitivní dopady na přírodní prostředí. Blíže však tyto změny zatím nespecifikovali. Tipnu si ale, že budou zahrnovat slovo pauza.