Zápisník Martina Čabana: Každému dle zásluh

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Vackova Anna

Když dojde na elektronizaci vládnutí, vyplatí se naslouchat Estoncům. Všechny prvky digitalizace státní správy, kolem nichž zbytek Evropy opatrně krouží, v Estonsku zhruba deset let fungují. Na konferenci Digitální Česko 2018 vystoupil předseda estonské Reformní strany Hanno Pevkur. Představil pět pravidel úspěšného e-governmentu – jasné politické vedení, přínosy pro všechny zúčastněné, volné prostředí bez restrikcí, důraz na globální trh a jednoduchost. Z hlediska české elektronizace vládnutí se tím ledacos vysvětluje. Selháváme ve všech pěti bodech. Inu, každý má takový e-government, jaký si zaslouží.

Loni v květnu hrála před místem pražského volebního sjezdu KDU-ČSL jakási kapela staropražské rozverné písně. V neděli před kulturním domem Střelnice, kde se konal sjezd sociální demokracie, postávali aktivisté se zalepenými ústy a transparenty varujícími stranu před spoluprací s Andrejem Babišem. Posléze přijeli také fanoušci hlavy státu s přáním „Ať žije Zeman“. Inu, každý má takový doprovodný program, jaký si může zrovna dovolit.

Prezident Miloš Zeman se svým fanouškům vyhnul a přijel na Střelnici jinudy. Vystoupil před sociálními demokraty, pochválil se, urazil polovinu delegátů a sdělil, že ČSSD by měla jít do vlády, ale s patnácti poslanci je prý směšné se ucházet o ministerská křesla. Inu, každý má na sjezdu takové hosty, jaké si pozve.