Zápisník Michala Noska: Vlakem za zákusky

Vlak, ilustrační foto

Vlak, ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Vláda sice nemá důvěru, ale chystá se rozdávat. Cestování vlakem pro seniory nad 65 let zdarma je jistě pro nemalou část obyvatel příjemný nápad. Ten dokonce znovu rezonuje i Poslaneckou sněmovnou. Na Slovensku to ale funguje již pár let a ohlasy jsou rozpačité. Dopravci i pasažéři se špatně vyrovnávají s přeplněnými vlaky a stěžují si i na větší nepořádek v soupravách. Vznikají i velice paradoxní situace, když si „chudí senioři“ vyrazí zdarma dotovaným vlakem do města a tam nemají problém utratit desítky eur za kávu a zákusky. Takže v penězích problém být nemusí.

Potravinové banky se rychle plní. Od ledna mají velké obchodní řetězce povinnost nabízet neprodejné potraviny, například s poškozeným obalem, potravinovým bankám. Došlo tak k situaci, že banky jsou z důvodu nedostatečné skladovací kapacity mnohdy přeplněné. Zbývá detail: co s těmito potravinami dál? Problém plýtvání jako by se jen přesunul jinam.

Uděláme Ameriku znovu velkou. I bez hymny? Americký prezident Donald Trump vyvolal velký rozruch na sociální síti Twitter. Přispělo k tomu video, které naznačuje, že americký prezident nezná slova státní hymny. K jejímu zpěvu se připojil před zápasem mezi univerzitou v Georgii a univerzitou v Alabamě, na který dorazily tisíce lidí. Diváci si pak na sociálních sítích pokládali otázky, zda to Trump se svým vlastenectvím myslí opravdu tak vážně.


V Česku se blíží prezidentské volby. Vše o nich čtěte zde >>>