Zápisník Pavla Otta: Rudý Kukiš

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Andrej Babiš
2
Fotogalerie

Vršovické Divadlo Mana uvedlo minulý týden hru s názvem Červený Kukiš aneb Sorry jako! Autor námětu Milan Deutsch a režisér Ivo Šorman chtějí podle svých slov ukázat na stav současné politické scény a společnosti. Aniž by se o to jakkoli snažili, povedlo se jim to už před premiérou. 

Inscenaci odmítli podpořit sponzoři i majitelé reklamních ploch, protože se báli kontrol ministerstva financí. Zdá se, že doba, v níž žijeme, v lecčems připomíná totalitu před rokem 1989, kdy politickou, ekonomickou a mediální moc třímala jedna státostrana. Komunistům ale nelze upírat, že tehdy už byli s kultem osobnosti dávno vypořádaní.

Provozovatelé venkovských hospod se shodují, že kvůli zákazu kouření přijdou o zákazníky. Míní, že restrikce posílí vznik soukromých klubů či oslav na zahradách a v garážích. Je to stejné jako s plošným zákazem hazardu. Radnice mají už delší dobu problémy s černými hernami, z nichž nemají ani korunu. Stát i samosprávy jsou prostě kabrňáci. My hloupí občané nemáme šanci ani tušit, co je pro nás dobré.

Až vám bude odcházející ministr financí Andrej Babiš tvrdit, že zajišťovací příkazy proti nepoctivým firmám v roce 2011 prosadil jeho předchůdce, známý zloduch Miroslav Kalousek, nevěřte mu. Tento institut, který si Babišovi podřízení v posledních dvou letech tolik oblíbili, je v zákoně o DPH už od roku 1992.