Zápisník Pavla Otta: Veřejní nepřátelé

Zdeněk Bakala: Jeho tehdejší investiční skupina RPG Industries koupila OKD koncem roku 2004 od společnosti Karbon Invest i s 43 tisící hornickými byty. Bakala před poslaneckou komisí vypovídat nechce. Tvrdí, že není nestranná a zasahuje do soudních projednání případů kolem OKD.

Zdeněk Bakala: Jeho tehdejší investiční skupina RPG Industries koupila OKD koncem roku 2004 od společnosti Karbon Invest i s 43 tisící hornickými byty. Bakala před poslaneckou komisí vypovídat nechce. Tvrdí, že není nestranná a zasahuje do soudních projednání případů kolem OKD. Zdroj: profimedia.cz

Zdeněk Ondráček (KSČM)
2
Fotogalerie

Když Piráti loni prosadili poslaneckou vyšetřovací komisi k privatizaci OKD, přesněji řečeno k podnikateli Zdeňku Bakalovi, určitě udělali velkou radost minimálně dvěma politikům. Jsou jimi prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš, kteří do Bakaly s urputnou pravidelností kopají.

Oba se přitom tváří jako pokrevní bratři Vinnetou a Old Shatterhand bojující s proradnými těžaři ropy. Jistěže to kolem zkrachovalé uhelné společnosti páchne. Ale mají snad bývalá Zemanova vláda a v případu Čapí hnízdo trestně stíhaný Babiš čistá trička? Úlohou sněmovní komise je zkoumat chyby moci výkonné, nikoli suplovat práci policie, žalobců a soudců, jejichž pravomoci zákonodárci nemají.

Toho jsme nyní svědky, když je kauza OKD předmětem trestního řízení a Bakala posílá své advokáty ještě k civilním sporům. Komise tak vytváří politický tlak jak na policejní orgány, které se už Babišovi podařilo částečně ovládnout, tak na soudy. Ty zatím pod kontrolou nemá.

Dalším veřejným nepřítelem je komunista Zdeněk Ondráček, který zcela pochopitelně budí odpor té části veřejnosti, která ještě nezapomněla na to, co stačila KSČ do roku 1989 napáchat. Jenže Ondráček je proti Zemanovi s Babišem jen trpasličí figurka, jakkoli dokládá posilování vlivu své rudé formace.