Zápisník Štěpána Brunera: Kolo za všechny prachy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Podnikatel Michal Bařina začal po zkušenostech s operativním leasingem aut a mobilních telefonů nabízet i „operák“ elektrokol. Zní to skvěle – do chvíle, než nahlédnete do ceníku. Tam totiž zůstaly sumy z dob, kdy Bařina nabízel dopravní prostředky s dvojnásobným počtem kol.

Pět procentautomobilů, které jezdí po Praze, produkuje polovinu nejškodlivějších emisí, ukázalo měření ČVUT. „Problémem nejsou stará auta, ale auta ve špatném stavu,“ komentují to autoři výzkumu. Opět se ukazuje, že stále přísnější emisní normy jsou úplně zbytečné, pokud dodržování pravidel účinně nevymáháme. Což, jak známo, neplatí jen pro normy emisní.

Polské Centrum pro výzkum veřejného mínění uspořádalo anketu ke stému výročí obnovení samostatnosti země, v níž měli lidé hlasovat o největších Polácích. První místo papeže Jana Pavla II. nepřekvapí, druhá příčka pro Józefa Piłsudského však už pár otázek vyvolává. Jistě, aura osvoboditele a znovusjednotitele národa je silná, za velkého demokrata jej ale rozhodně označit nelze. Když si ale uvědomíme, kdo v Polsku vyhrál poslední parlamentní volby, dá se už takové hlasování pochopit mnohem lépe.