Zdeněk Pečený: 250 korun za den života

Lufthansa zatím zrušila 110 letů na krátké a středně dlouhé vzdálenosti a očekává, že bude muset zrušit i několik letů na dlouhé vzdálenosti. Stávka sice skončí hodinu po poledni, dopad na lety však bude mít celý den, varovala Lufthansa. Frankfurt je nejvytíženějším letištěm v Německu. (Foto ČTK)

Lufthansa zatím zrušila 110 letů na krátké a středně dlouhé vzdálenosti a očekává, že bude muset zrušit i několik letů na dlouhé vzdálenosti. Stávka sice skončí hodinu po poledni, dopad na lety však bude mít celý den, varovala Lufthansa. Frankfurt je nejvytíženějším letištěm v Německu. (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Německá letecká společnost Lufthansa se odhodlala vykompenzovat svým zákazníkům potíže způsobené stávkou jejich kabinového personálu před čtyřmi týdny. Stávkovalo se tehdy v úterý a v pátek. Nejhůře tedy dopadli cestující, kteří plánovali cestovat právě v tyto dva dny. Většinou se dostali na místo určení s denním zpožděním, stejně tak dopadli na své zpáteční cestě domů za rodinami. Přišli tak zaviněním německých aerolinek o dva dny svého života.

Za to jim Lufthansa nyní nabízí 500 korun českých ve formě slevy na další letenku. Pokud si snad Lufthansa myslí, že dva dny života kohokoliv z jejich zákazníků mají hodnotu české pětistovky, a to ještě formou slevy na další letenku s nimi, pak ať raději nenabízí cestujícím odškodnění vůbec žádné.

Česká národní banka se již nemohla koukat na to, jak nadále klesá poptávka českých domácností po čemkoli a snížila základní úrokovou sazbu o dalšího čtvrt procentního bodu na 0,25 procenta. Ušlechtilý úmysl má ale háček. Problém je v tom, že tento krok žádný vliv na poptávku mít nebude.

Možná klesnou úroky hypotečních úvěrů s pohyblivou sazbou, jejichž úročení je přímo navázané na základní sazbu centrální banky, ale to je asi tak všechno. Rozhodně však klesne úročení oblíbených spořicích účtů, protože bankovní rada ČNB svým krokem snížila hodnotu peněz na českém trhu na minimum.

Možná to ale ČNB plánovala a doufá, že se poptávka zvedne právě kvůli tomu, že domácnosti už nesnesou mizerné úročení svých vkladů v bankách a půjdou peníze raději utratit.