Zemědělci dotlačili evropskou elitu k ústupkům. Ukrajina spláče nad výdělkem, Putin se směje

Protesty zemědělců v Praze

Protesty zemědělců v Praze Zdroj: e15 Michaela Szkanderová

Členské státy Evropské unie zavedly tento týden omezení dovozu některých druhů ukrajinské zemědělské produkce. Jde o výjimky z bezcelního režimu pro veškerý obchod s Ukrajinou, který byl prodloužen do roku 2025. Vlády tak nevyhověly požadavku na tvrdé omezení dovozu zemědělských komodit, který požadoval Evropský parlament a měl také v posledních dnech podporu Polska a Francie. 

Celý článek vyšel na INFO.cz >>>

Kompromis potvrzuje dosavadní omezení dovozu drůbeže, vajec a cukru a rozšiřuje ho na kukuřici, oves, kroupy a med. Pokud dovoz tohoto zboží z Ukrajiny do EU dosáhne určité hranice, budou obnovena cla. 

Hlavní zprávou zde je, že se zástupci členských zemí nakonec rozhodli na seznam komodit podléhajících za zmíněných podmínek clu nezařadit pšenici, která je hlavním ukrajinským vývozním artiklem. Pšenice tak bude putovat do EU a přes její území dál do třetích zemí bezcelně.

Omezení importu laciných potravin z Ukrajiny se od začátku roku stalo jedním z hlavních požadavků zemědělců, kteří se vzbouřili v mnoha zemích EU včetně Česka. Vlády jejich tlaku nyní částečně podlehly. Předpokládá se, že lídři EU na schůzi koncem týdne tento postup politicky posvětí a bude formalizován na schůzi ministrů zemědělství „sedmadvacítky“ příští týden a posléze předložen europarlamentu.

Aby to nevypadalo tak nepěkně, zakáže EU možná souběžně dovoz ruského obilí a dalších plodin. To se zatím nedělo proto, že se evropští exportéři obávali pravděpodobné odvety ze strany ruských dovozců. Sankční režim zavedený proti Rusku od roku 2022 a od té doby pravidelně upevňovaný se netýká potravin, ale ani hnojiv či pesticidů, které EU z Ruska nadále dováží ve značném množství. 

Video placeholde
Ministr Výborný v jámě lvové: Vyrazil na demonstraci zemědělců před Úřad vlády • ČTK/Blesk Zprávy

Český ministr Marek Výborný na každý pád oznámil, že on bude usilovat o zákaz dovozu ruské (a také běloruské) zemědělské produkce do EU; konkrétně mluvil o obilí a olejninách.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!