Akcie, měny & názory Vladana Gallistla: Manažerské pokání ve 3M

3M

3M Zdroj: Profimedia.cz

Americký průmyslový kolos 3M, který vyrábí široký sortiment od brusných materiálů a fólií přes chemikálie až po lepidla či náplasti, své investory v minulém týdnu příliš nepotěšil. Dá se dokonce říct, že je vysloveně zklamal.

Akcie firmy se totiž ve čtvrtek zřítily o třináct procent k hranici 190 dolarů za akcii, což je největší denní propad firmy od roku 1987. Větší masakr zažily akcie společnosti jen během takzvaného Černého pondělí 19. října 1987, kdy se zhroutila newyorská burza o 22,6 procenta. Tehdy se hodnota společnosti snížila o 26 procent.

Důvodem nynějšího poklesu bylo vykázání horších výsledků, než se čekalo. Společnost také oznámila razantní opatření ke zvýšení ziskovosti včetně zrušení dvou tisíc pracovních míst na celém světě. Zároveň si však management firmy posypal popel na hlavu, že nezareagoval dostatečně rychle na zpomalení byznysu v oblasti průmyslu, zvláště v Asii a v USA.

Podobný krok přitom není v korporátním světě moc obvyklý. Konkrétně Apple horší prodeje zdůvodnil začátkem roku zpomalením čínské ekonomiky. Najednou říct investorům, že firmě se nedaří a management selhal, bylo evidentně na majitele akcií příliš a řada z nich se jich raději zbavila.

Pokud se firmě navíc nepodaří rychle výsledky zvrátit, budou akcie dál pokračovat v sestupu. O tom je ostatně přesvědčen analytik J.P. Morgan Stephne Tusa, který má cílovou cenu ve výši 154 dolarů. Společnost 3M totiž může podle něj růst v tržbách jen na úkor ziskových marží. A to rozhodně není nic dobrého pro akcie této korporace a ani pro management firmy, který se po dalším podobném selhání může velice rychle poroučet.