Jaguar chce řidiče motivovat ke sdílení dat. Odmění je kryptoměnou

IOTA

IOTA Zdroj: profimedia.cz

Jaguar XF Sportbrake
Jaguar XF Sportbrake
Jaguar XF Sportbrake
Jaguar
5
Fotogalerie

Největší britská automobilka Jaguar Land Rover (JLR) testuje software, který řidičům těchto osobních automobilů umožní získat kryptoměnu IOTA oplátkou za sdílení dat. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

 Firma vyvíjí technologii "inteligentní peněženky", která bude řidiče odměňovat za hlášení užitečných dat poskytovatelům navigací a místním orgánům. Šlo by o informace jako například zácpy na silnicích nebo výmoly.

Řidiči si také budou moci vydělat za účast v programu sdílení jízd. Získané žetony by mohly být použity k úhradě mýtného, parkování a nabíjení elektromobilů. Cílem je "dosáhnout nulových emisí, nulových nehod a nulového přetížení dopravy," uvedla firma.

IOTA je platební síť i stejnojmenná kryptoměna, která byla navržena pro takzvaný internet věcí (IoT). Lidem a strojům umožňuje přenášet peníze a data bez jakýchkoli transakčních poplatků. "Technologii inteligentních peněženek je možné snadno přizpůsobit všem novým vozidlům. Takže není žádná mince Jaguar, žádná mince BMW, ale jeden univerzální žeton," řekl agentuře Reuters spoluzakladatel kryptoměny Dominik Schiener.