David Klimeš: TOP 09 čeká v Praze náraz do zdi

Zdeněk Tůma

Zdeněk Tůma Zdroj: ctk

Pražská TOP 09 se raduje, jak jí spadlo do klína hlavní město. Dosavadní mocenský slepenec složený z ČSSD Petra Hulinského, části ODS Borise Šťastného, části ODS Bohuslava Svobody a tří komunistů se navzájem požral. A naservíroval topce to, co jí rok bylo tak vehementně odpíráno: moc. Nominálně je o co stát. Topácká většina v radě může ovládat dění v organizaci s rozpočtem středně velkého ministerstva.

Reálně ji ale v mnoha případech čeká jen náraz do dobře zabetonované zdi nevypověditelných kontraktů a problémů bez dobrého řešení.

Zdeňka Tůmu v pozadí a nového druhého muže Prahy Tomáše Hudečka čeká nyní na pražské úrovni mise, kterou na celorepublikové úrovni předvedl jejich stranický boss Miroslav Kalousek. Éru tupých škrtů odstartuje zřejmě hibernace prodlužování metra A na Ruzyni i celého předvolebního pobláznění trasou D. S odstavením ČSSD od moci skončí nejspíš i jízdné v hromadné dopravě zdarma pro mládež a seniory. Jenže tím problém nekončí. Dopravní podnik potřebuje ještě letos šest miliard na splátky nových tramvají a autobusů, a i kdyby nová vládní garnitura odvolala šéfa dopravního podniku Martina Dvořáka třeba šestkrát za sebou, mnohamiliardový závazek z éry Pavla Béma to nesníží ani o korunu.

Že dosavadní zeď kolem magistrátu nebude tak snadné povalit, se vládci z TOP 09 přesvědčí brzy nejen u známých bolů, jako jsou Opencard nebo Blanka, ale i u méně propíraných případů, jako je půlmiliardový jednotný ekonomický systém či drahý systém kamerový. TOP 09 tak maximálně ještě v několika případech dotáhne do konce podobné „paběrkování“, jako když primátor Svoboda ušetřil miliony za kachlíčky v tunelu Blanka. Víc ale nic.

Pokud pražská TOP 09 nechce zcela poztrácet protestní hlasy Pražanů z minulých voleb, musí nabídnout i něco jiného než krčení rameny nad minulými hříchy města. Prubířským kamenem se může stát třeba nápad na nový dvojúrovňový systém schvalování územního plánu, podle nějž by v některých oblastech stačila méně podrobná mapa budoucího rozvoje. Vznikne z toho konečně efektivní územní plán, nebo se to zvrhne v dárek developerům? Podobně ožehavým tématem bude nové obsazování orgánů komunálních firem. Po vyhnání zástupců ČSSD se topka musí vrhnout i na zástupce svého koaličního partnera (plynařem Hurdou počínaje a energetikem Jančíkem konče) a pak odolat pokušení nahradit je svými nekvalifikovanými zastupiteli.

Pokud pražská TOP 09 byť jen v jediné kauze zaváhá, podpora protestních hlasů se rozplyne jako pára nad hrncem. A slavit bude jen čím dál obratnější primátor Svoboda se svou nabídkou pražské ODS s lidskou tváří.