Glosa Terezy Zavadilové: EET u Švejků

Švejk průkopník. Koncept pro letošek Bohemiakombi Švejk restaurantů (na snímku) už v Českufunguje 16 let. Nynípřibývají další sítězážitkových hospod, jakojsou The Pub nebo Výtopna

Švejk průkopník. Koncept pro letošek Bohemiakombi Švejk restaurantů (na snímku) už v Českufunguje 16 let. Nynípřibývají další sítězážitkových hospod, jakojsou The Pub nebo Výtopna Zdroj: ctk

xx
Hostinský Jiří se připravuje na start EET. Pokladna mu občas vypoví službu
Účtenka
Provozní restaurace Kovadlina v pražských Holešovicích Jiří Suchý
5
Fotogalerie

Málokterý zákon vyvolal tak panoptikální veřejnou diskuzi jako zákon o evidenci tržeb. Legrační jsou nářky různých skupin podnikatelů a jejich politických zastánců, že je evidence tržeb „zničí“.

Nijak je netrápí, že zcela veřejně přiznávají, že se dlouhodobě pohybují někde v šedé zóně byznysu – pokud mají podnikání postaveno na nepřiznávání příjmů.

Nakládá ovšem i ministr financí Babiš a jeho lidé. Myšlenka EET je poměrně správně založena na narovnání prostředí pro všechny podnikatele. Kdo dostává peníze přes účet, úřady na jeho příjmy dávno vidí a nic mu tajně v kapse neskončí.

Jenže politicky unést veřejnou kritiku asi není jednoduché, takže se těsně před spuštěním začaly v EET vymýšlet výjimky – jednou pro nejmenší podnikatele, podruhé pro některé platby u e-shopů.

No a teď ještě poslanci přišli s tím, že je Státní pokladna, která má pro EET zpracovávat účtenky, vlastně nelegálním podnikem. A to ve čtvrtek startujeme.

Více komentářů čtěte ZDE