Opět problém s EET. Podle poslanců vznikala nelegálně

ministerstvo financí

ministerstvo financí Zdroj: profimedia.cz

Harmonogram EET
Online pokladny by měly odstartovat od 1. prosince 2016. Hospodářská komora chce začátek o měsíc posunout. Připravena prý není ani státní správa.
xx
Ministerstvo financí
5
Fotogalerie

Ministerstvo financí stále nedoložilo poslancům, že vznik státního podniku pro elektronickou evidenci tržeb nebyl nelegální. Podle úřadu jde o snahu eskalovat napětí kolem spuštění systému.

Kontrolní výbor Poslanecké sněmovny zpochybňuje vznik podniku Státní pokladna Centrum sdílených služeb, který bude od čtvrtka zajišťovat základ elektronické evidence tržeb, tedy zpracování účtenek. Poslanci jsou přesvědčeni, že úřad Andreje Babiše (ANO) porušil zákon, a navíc i usnesení Sobotkova kabinetu. Podle nich se projektem EET měla zabývat Rada vlády pro informační společnost a odbor e-governmentu, protože jeho hodnota dosahuje desítek milionů korun. Vyplývá to z usnesení, které výbor přijal tento měsíc.

Ministerstvo financí nařčení z machinací odmítá a tvrdí, že všechno bylo transparentní. Přesto zatím nevyhovělo žádosti výboru, aby doložilo legalitu svého postupu. „Stále věrohodně nevysvětlilo, proč nový podnik vznikl s účinností od ledna 2015 odštěpením od Státní tiskárny cenin, přestože to podle tehdy platného zákona možné nebylo,“ uvedl šéf výboru Vladimír Koníček (KSČM).

Odštěpení umožňuje až novela platná od začátku letošního roku, kterou navrhl místopředseda výboru Štěpán Stupčuk (ČSSD). Reagoval na podnět ministerstva vnitra, které potřebovalo vyřešit podobnou záležitost týkající se závodu České pošty a na rozdíl od financí nechtělo postupovat protizákonně.

„Chceme vědět, proč to podřízení pana Babiše udělali jinak, když vnitro počkalo na novelu,“ dodal Koníček. Kdyby se ukázalo, že vznik Státní pokladny byl nelegální, mohly by být neplatné i všechny kroky, které kolem EET učinila a činí. O tom by však na základě žaloby musel rozhodnout soud. Poslanecký výbor nemůže rozjezd on-line evidence tržeb pozastavit nebo ministerstvo sankcionovat.

Vše o EET čtěte ZDE

Další problém je v tom, že podle usnesení vlády z loňského listopadu musejí všechny IT projekty nad šest milionů posoudit a odsouhlasit Rada vlády pro informační společnost a odbor hlavního architekta e-governmentu. Jen řešení datového úložiště pro zpracování účtenek, které ministerstvo zadalo bez výběrového řízení IBM, přitom stálo 50 milionů.

„Projekt byl spuštěn bez souhlasu rady i architekta,“ konstatoval Koníček. Podle Babišova úřadu se poslanci snaží „negativně vyeskalovat dění kolem EET“. „Celý proces byl plně transparentní, prošel mezirezortním připomínkovým řízením, ani gestor zákona o státním podniku proti tomuto postupu nevznesl výhrady. Vznik státního podniku posvětil i rejstříkový soud,“ sdělila Gabriela Štěpanyová z financí.

Ministerstvo argumentuje tím, že se řídilo občanským zákoníkem. V tomto duchu je formulován Babišův dopis, který výboru zaslal. „Dopis nepovažujeme za doložení legálnosti postupu. Chceme právní analýzy,“ uzavřel Koníček s tím, že úředníci měli postupovat podle speciálního zákona, a nikoli obecné normy.