Jan Šindelář: Fotografování a Korea

O testu severokorejské rakety se v poslední době hovořilo opakovaně. KLDR chtěla, aby třístupňová raketa ze základny u města Sinuidžu na severozápadě země odstartovala do 29. prosince. V úterý však zahraniční agentury spekulovaly o technických problémech. Proto byl dnešní start poměrně překvapivý.  (Foto ČTK)

O testu severokorejské rakety se v poslední době hovořilo opakovaně. KLDR chtěla, aby třístupňová raketa ze základny u města Sinuidžu na severozápadě země odstartovala do 29. prosince. V úterý však zahraniční agentury spekulovaly o technických problémech. Proto byl dnešní start poměrně překvapivý. (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Na vrátnici ministerstva dopravy začali pozorně hlídat, zda návštěvník nepronáší fotoaparát. Ostřížím zrakem jsou zkoumáni především novináři, kteří se ovšem jako na potvoru nechtějí svých drahých přístrojů vzdát. O úspěchu či neúspěchu rozhoduje telefonát ochranky jisté vrcholné úřednici. Zajímavostí je, že s procedurou nejsou často obeznámeni ani vysocí činitelé, kteří novináře zvou.

„Příště vás raději provedu služebním vstupem,“ sliboval jeden z nich. Paradoxům ale není konec. Telefony s fotoaparátem jsou povoleny. Je tedy těžké fotografovat ministerstvo dopravy? „Lehčí než něco jinýho, poněvadž tam vládne hloupost,“ zněla by parafráze Švejka.

Na korejském poloostrově opět přituhuje a novinové titulky se hemží strašidelným výrazem „totální válka“. Deníku E15 se podařilo zjistit příčinu celého sporu. Kimovská administrativa zuří nad skutečností, že jí jihokorejská letecká společnost Korean Air vyfoukla lukrativní byznys ve střední Evropě. Druhým zájemcem o ČSA totiž nebyly Qatar Airways, jak mylně informovala média, nýbrž severokorejské Air Koryo, často označované za nejlepší aerolinie světa. Poté, co loni na podzim objevily internet a s ním existenci ČSA, měla být dalším krokem přímá linka Praha–Pchjongjang. Byznysplán byl postaven na vzestupu preferencí českých komunistů.

Do mozaiky zapadá i mikrozpráva ze Žižkova.Tamní lokál U Dvou Hrabalů po 20 letech k poslednímu březnu končí. Místo, kde se nikdy nezapomnělo na oslavu 17. listopadu a kam blbá nálada neměla přístup, bude na mapě chybět.