Jan Stuchlík: Vrtěti psem

Alena Vitásková

Alena Vitásková Zdroj: ctk

Jedno se předsedkyni Energetického regulačního úřadu Aleně Vitáskové upřít nedá. Spolu se svým PR týmem dokáže mistrně rozehrát politické hry. Daří se jí to také v případě nové podoby regulovaných cen elektřiny. Považme tu absurditu. Dva roky se pod jejím vedením rodí nový tarifní systém. Tarify jsou hotové. Vitásková se vrátí z dovolené a nabitá novou energií oznámí, že nová pravidla jsou špatná. Sice rozdělují náklady na dráty mezi spotřebitele spravedlivě, ale proto jsou nespravedlivá.

Kutilové a cirkulárkáři zaplatí více. Za ně je třeba bojovat. Za sociální smír se Vitásková bude bít. Udička je nahozená. Ministr průmyslu Jan Mládek i premiér Bohuslav Sobotka se chytají a křičí: „Nové tarify musí být sociálně spravedlivé.“ Hlavně aby se na správnou stranu postavili dřív, než se boje o občanské blaho chopí babišovci. A tak se rodí nevídané referendum o ryze odborném problému.

Nikdo se neptá, jak je možné, že šéfka úřadu, která má zařídit, aby regulace byla kvalitně připravená, zdůvodněná a podložená, vstupuje na scénu jako deus ex machina. Tváří se jako veřejný arbitr práce svých podřízených. Jako by za jejich práci nezodpovídala. Opět se chová jako politik, i když má být odborným úředníkem a kvalitním manažerem. Jen aby si vyrobila pár spojenců na dobu, kdy se pod ní zase bude třást předsednická židle.

Čtěte také zápisníky dalších redaktorů E15: