Jana Havligerová: Krteček, náš vzor

český prezident Miloš Zeman a čínská hlava státu Si Ťin-pching

český prezident Miloš Zeman a čínská hlava státu Si Ťin-pching Zdroj: ctk/AP

O průkopnické cestě prezidenta Zemana do Číny už toho bylo napsáno dost. Přesto je stále co objevovat. Tak třeba nový obsah pojmu reset, který má charakterizovat novou kvalitu česko-čínských vztahů.

Podle Zemana znamená toto: „Jsem prezident České republiky, nikoli guvernér Hong-kongu, nemůžu se tedy vměšovat do vnitřních záležitostí Hongkongu. A to je ten reset.“ První počin z dobývání Číny už je také dokonán. Slavnostnímu podpisu smluv k česko-čínské produkci animovaného filmu Krteček a panda byli přítomni prezidenti obou zemí. Čeští exportéři už mají zářný vzor.

Daří se ale nejen na poli mezinárodním. Šéf legislativy Jiří Dienstbier má plné ruce práce s přípravou finanční ústavy. A hlavu bezesporu plnou originálních nápadů. Jak se svěřil v České televizi, hlídání rozpočtových schodků nemůže být jen záležitostí brzdění výdajů. „Dovedu si představit i opatření na straně příjmů, tedy zvyšování některých daní. To vidím jako daleko zásadnější. Nejen škrtání, které předváděla Nečasova a Kalouskova vláda,“ prohlásil. Tedy to by byla dluhová brzda jako hrom. Dobrými úmysly hýří i ministerstvo dopravy.

Novelu zákona o provozu na pozemních komunikacích hodlá doplnit o povinnost řidiče očistit před jízdou vozidlo od sněhu a námrazy. Počítá také se zavedením povinnosti pro chodce, kteří se pohybují po neosvětlené krajnici či okraji vozovky. Měli by na sobě mít reflexní prvky. Co ale za mlhy, deště nebo sněžení, kdy reflexní prvky příliš nefungují? No, oni už na ministerstvu něco vymyslí. Na chudý lid musí být přísnost.