Jana Havligerová: Policie je při chuti

Juraj Chmiel

Juraj Chmiel Zdroj: E15 Eduard Erben

Detektivové z protikorupční policie navrhli obžalovat někdejšího ministra úřednické vlády a bývalého velvyslance v Austrálii Juraje Chmiela. Podle nich se u jednoho projektu ministerstva zahraničí vyhnul výběrovému řízení tak, že ho rozdělil na pět menších. Tím porušil zákon. Proč policie koná tak složitě, nebylo by jednodušší vzít to podle abecedy a deset let zpátky?

Expředseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř je hluboce uražen spekulacemi, že skutečným důvodem, proč spolu s dalšími občanskými demokraty podtrhl kabinet při hlasování o konsolidačním balíčku, je vyšetřování elektronických knížek IZIP. Žádá premiéra, aby proti pomluvám zasáhl. Škoda že předsedu vlády o zásah kvůli IZIP nepožádal dřív. Nemuselo se prošustrovat tolik milionů.

Šéf socialistů Bohuslav Sobotka nabízí vládní koalici spolupráci při rozpuštění Poslanecké sněmovny. Zároveň zopakoval, že nové sněmovní volby by se mohly konat společně s volbou prezidenta. Místopředseda ODS Pavel Drobil mu obratem vzkázal, že rozpuštění dolní komory parlamentu není řešením. Jestli si u toho povzdechl, není známo. Ale pokud jde o problémy ODS, tak ty rozpuštění sněmovny fakt neřeší.

Rada seniorů žádá prezidenta Václava Klause, aby vetoval zákon, který má zpomalit růst výše penzí a minulou středu ho posvětila sněmovna. Naděje na takový zásah v ní patrně vzbudil boj hlavy státu proti zvyšování sazeb daně z přidané hodnoty. Jenže falešné. Tu bitvu proti zvyšování daní nevede žádný lidumil.