Jana Havligerová: Zbraň proti šejdířům? Spíš dětské šidítko

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ctk

Vlajkové lodi ministra financí, elektronické evidenci tržeb, plihnou plachty. Vítr jim ubírají obavy šéfa hnutí ANO z odlivu přízně drobných podnikatelů a živnostníků. Andrej Babiš nemůže připustit, aby se vraceli zpět k ODS. A tak prozatím opatrně připouští, že zavedení halasně propagované novinky od 1. ledna 2016 není zcela reálné. Otevírá si tak zadní vrátka k potřebnému lavírování. To je disciplína, v níž je velmi zdatný.

Soudě podle prohlášení správce státní kasy se návrh zákona mění snad každý den. Elektronické evidenci se možná vyhnou živnostníci, drobní podnikatelé si snad budou moci náklady spojené s on-line propojením s úřady odečíst z daní… I ten, kdo denně nesleduje zprávy, si z ministrových výroků může snadno odvodit, se kterými podnikatelskými svazy zrovna jednal.

Svými nově nabytými politickými ohledy si ovšem Babiš pěkně zavařil. Třeba Hospodářská komora slíbila podporu zavedení elektronické evidence tržeb jen pod podmínkou snížení DPH pro restaurace a stravovací podniky z dnešních 21 na 15 procent. S tím ovšem nesouhlasí ČSSD, respektive nápad nepodpoří, dokud nebude znám návrh rozpočtu na příští rok.

Čas ovšem běží. Vzhledem k tomu, že pravicová opozice je rozhodnutá schvalování zákona v dolní komoře parlamentu protahovat, jak to půjde, možná ani nebude možné zahrnout případné zvýšení příjmů do státního rozpočtu na příští rok. Nemluvě o tom, že už vůbec není jasné, jaký konkrétní efekt norma vlastně přinese. Při osekávání původních záměrů to jen těžko bude slibovaných deset až dvanáct miliard korun.

Nahrávka ČSSD

Obojí nahrává sociální demokracii, která na svém sjezdu znovu vyhlásila boj za zavedení sektorové daně. Pozastavený návrh hodlá vrátit do koaliční hry v květnu, právě při debatě o konturách státního rozpočtu. Tato daň by mohla státu vynést něco kolem deseti miliard korun.

Pokud by ji socialisté v koalici prosadili, zasadili by hnutí ANO velmi citelnou ránu, a ve vládě by tak ČSSD jasně převzala iniciativu. Sociální demokracie přitom nemá co ztratit. Velké firmy a jejich představitele si rozhněvala už samotou hrozbou sektorové daně. A jestliže nové daňové břemeno neprosadí kvůli Babišovi, bude mít pro své voliče pádný argument, proč nedostát některým slibům v sociální oblasti.

Elektronickou evidenci tržeb Andrej Babiš prodává jako zbraň proti daňovým únikům, jako prostředek k potlačení šedé ekonomiky či nastavení férového prostředí na trhu. Možná. Ale je to hlavně prostředek přinejlepším v záběhu. Tažení proti živnostníkům nejspíš vylepší celkový daňový výběr maximálně o jednotky miliard.

Je to vlastně jen takové dětské šidítko. Na zbytečných dotacích či informačních technologiích pro státní správu přitom tratí rozpočet až stovky miliard.

Elektronická evidence tržeb: pro malé podnikatele od roku 2017