Jsme národ Švejků

zápisník, Jana Havligerová

zápisník, Jana Havligerová Zdroj: E15

Soud zrušil osmitisícovou pokutu pro aktivistu Tomáše Zeleného. Měl platit za to, že oslovoval policii Zdar, útvare!, a o bývalém šéfovi Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robertu Šlachtovi hovořil jako o „ušatém traktoristovi“. Osvobozující verdikt padl i v případě trenýrek vyvěšených nad Hradem.

Soudkyně Šárka Šantorová přímo řekla, že rozhodnutím o trestní odpovědnosti obžalovaných členů skupiny Ztohoven by mohl vzniknout nebezpečný precedent hraničící s totalitními režimy omezujícími svobodu slova a politický názor. Leč neradujte se, že v českém soudnictví vítězí zdravý rozum. Válečný veterán Martin Zapletal, který vystrčil nahý zadek na americký vojenský konvoj, vyfasoval deset měsíců vězení s odkladem na dva roky.

Německá kancléřka Angela Merkelová si z Prahy odvezla Osudy dobrého vojáka Švejka. Prezident Miloš Zeman – podle mluvčího Ovčáčka – jí právě tuto knihu daroval proto, že kancléřce umožní proniknout do tajů české povahy. Tak konec letitých diskuzí. Jsme národ Švejků, potvrzeno na nejvyšší úrovni.

A trocha počtů na konec. Experti z Ústředního automotoklubu tvrdí, že promarněný čas a propálený benzin v nekonečných kolonách vloni stály Česko 118 miliard. Každého řidiče, postávajícího v dopravních zácpách tedy ročně skoro devatenáct tisíc. Bon voyage!