Marian Hronek: OhroŽENY

Plot na makedonsko-řecké hranici

Plot na makedonsko-řecké hranici Zdroj: CTK

Téma migrace představuje už několik měsíců stálici zpravodajství a nezdá se, že by se to v dohledné době mělo měnit. Fakt, že se Evropa stala pro statisíce Neevropanů zemí vysněnou, vzbuzuje u některých znepokojení, u jiných paniku. Přibývající počet exoticky vyhlížejících cizinců vyvolává větší vášně a rozhořčení než zprávy o stovkách utopených uprchlíků.

Autor zápisníku rozhodně nechce problém zlehčovat, strávil tři roky v jistém asijském městě a po návratu měl chuť líbat asfalt ruzyňského letiště. Cožpak o to, obyvatelé onoho města byli vstřícní a milí, ale člověk někdy zatouží po relativním klidu ospalých pražských ulic.

Co tedy Evropě hrozí? Odpovědi se propastně liší. Vyberme namátkou jednu z nich: kriminalita. Pojem „silvestrovské útoky“ jistě netřeba vysvětlovat a křiklavější ilustraci toho, jaká rizika se pojí s přijímáním lidí cizích obyčejů, asi nenajdeme.

Německý Spolkový kriminální úřad včera zveřejnil zprávu, že počet trestných činů spáchaných uprchlíky roste jen zvolna, přičemž zhruba dvě třetiny připadají na krádeže a falšování dokumentů – a podíl sexuálních trestných činů na kriminalitě běženců přitom nedosáhl ani procenta. Podle údajů Amnesty International je v Česku každoročně znásilněno přes sedm tisíc žen. Průměrně to dělá devatenáct denně.