Martin Čaban: Umění vzpomínat

Pietní akt k uctění památky padlých u Českého rozhlasu při příležitosti 48. výročí okupace vojsky zemí Varšavské smlouvy v srpnu 1968.

Pietní akt k uctění památky padlých u Českého rozhlasu při příležitosti 48. výročí okupace vojsky zemí Varšavské smlouvy v srpnu 1968. Zdroj: ctk

Osmačtyřicáté výročí čehokoli samozřejmě příliš nesvádí k nějaké opulentnosti oslav či připomínek. Ale když jde o sovětskou okupaci Československa, asi by hlava státu mohla udělat přece jen něco víc než říci mluvčímu, aby dal na Twitter tři roky starý projev.

Ale nešť, hradního pána nepředěláme. Na druhé straně myšlenkového spektra mají zase ten problém, že mluví až moc. Podle think tanku Evropské hodnoty dochází k „opakování historie“ a Kreml je znovu v útoku, jen tentokrát místo tanků vysílá svou propagandu.

Paralely jsou hezká věc, ale neměly by postrádat jistou uměřenost. Mezi těžkým tankem a pitomým příspěvkem na sociální síti existují tak nebetyčné rozdíly, především pokud jde o šance „adresáta“, že uvedené srovnání nelze obhájit.

Ani tím, že jedno tehdy a druhé dnes nese snad podobnou imperiální ambici. Mysleme na hrdiny. Mysleme na svobodu. Mysleme na odvahu a selhávání. Bude z toho poselství dost silné i bez křečovitých paralel.