Pavel Otto: Dvě třešně na talíři

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: ctk

Lásko, dvě třešně na talíři, ty ti daruji, až jednou se vrátím… Když Karel Kryl psal tyto verše, snad tušil, že strana s třešněmi ve znaku se po krajských volbách v roce 2012 začne vracet do vedení regionů a nyní po hlasování o zastupitelstvech posílí i na radnicích. Komunisté jsou určitě rádi, že se jejich comeback odehrává u příležitosti kulatin, které tento měsíc oslaví listopadový převrat.

Dobrých zpráv je v posledních dnech dost. Vulgaritami v Hovorech z Lán Miloš Zeman ubezpečil, že je cosi jako prezident z lidu v tom opravdu hodně pokleslém smyslu. Jistě, jeho čin popudil pražskou kavárnu vzývající Karla Schwarzenberga a jeho jadrný slovník. A o to Zemanovi šlo.

Zapomněl ale na ty, kterým projevy buranství vadí od podstaty. Například Topolánkův vztyčený ukazovák bylo gesto, jímž tehdejší premiér také neudělal radost všem.

Nutno připomenout, že sprosťárnami v oficiálních vystoupeních nežonglovali ani Vasil Biľak, Miroslav Štěpán nebo Milouš Jakeš, který se zapsal projevem o Haničce Zagorové, bojlerech a kůlu v plotě. Zeman podobné velikány strčí do kapsy.

Prezident ale oslňoval dál. Číňanům se svěřil, že by se u nich chtěl přiučit, jak stabilizovat společnost. A jak by to provedl? Třeba tak, že by cenzuroval internet, zlikvidoval politickou opozici a bez skrupulí rehabilitoval policejní stát s všemocnými prokurátory? Ano, pak by bezpochyby zavládl pořádek. A nekradlo by se. Jak to tak vypadá, už brzy můžeme mít na talíři dvě třešně všichni.