Pavel Otto: Největší padouch

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: CTK

Politického mazáka Klause doběhl politický bažant Dienstbier. I tak lze číst žalobu pro velezradu, která je vykládána jako největší zrada na státu.

Právě Dienstbier se pasoval na mluvčího petentů návrhu. A svoji roli před televizními kamerami si užívá. V kuloárech Senátu to občas vypadalo, že málem pukne pýchou.

Končícího prezidenta určitě nelze chválit za jeho amnestii, respektive abolici. Vinit ho ale kvůli tomu ze zrady na státu je trochu silná káva. A že s něčím otálel nebo něco nepodepsal? Například všeobecná mobilizace to nebyla. Jistě, selskému rozumu je to jasné: politický boj se posunul o úroveň výš, příště už opozice zažaluje hlavu sluneční soustavy.

Otázka je, zda podobnou úvahu zvládne i polský či německý sedlák. Na druhé straně si teď Klaus nemusí dělat starosti s tím, že bude od pátku jenom chodit krmit holuby a dumat o pamfletech na Brusel. Pokud Ústavní soud žalobu nezamítne, bude tento proces ze všech těch justičních mafií či Bártů a Škárků bezkonkurenčně nejsledovanější. Takže uvidíme, kdo koho nakonec doběhne.

Policie zahájila razii na ministerstvu práce, dohromady už čelí obvinění 12 lidí. Prý měli od roku 2011 zadávat neprůhledné IT zakázky firmě Fujitsu Technology Solutions. Budiž, ať se vyšetřuje. Jenže jak naložit s faktem, že úplně stejné kontrakty na témž úřadu předchozích bezmála dvacet let dostávala bez výběrových řízení jiná, avšak stále tatáž společnost a detektivové na tom nikdy nic divného neshledali?

Zkrátka a dobře: kdo umí, ten umí.

Martin Čaban: Nesprávný obžalovaný