Pavla Palaščáková: Vánoce po Katalánsku

Adventní trhy v Barceloně

Adventní trhy v Barceloně Zdroj: profimedia.cz

Mám tip pro opozdilce, kteří dosud nemají dárky a zároveň nesnášejí předvánoční tlačenice. Zaleťte si nakoupit do Barcelony. Na ulicích vám bude svítit do zad zářijové sluníčko a obchody byly i během uplynulého víkendu poloprázdné až zcela prázdné, nehledě na cenovou hladinu nabízeného zboží. Jen na bleším trhu a stánku s losy se tvořily menší hloučky.

Adventní trh u proslulého chrámu Sagrada Família připomínal spíš ospalé odpoledne na náměstí v Pelhřimově. Prodavači nostalgicky vzpomínali na časy, kdy se lidé mezi stromky, ozdobami, laskominami a tisíci figurek do betlémů sotva proplétali. „Lidé nemají ani na jídlo, tak co by kupovali tady,“ krčili často odevzdaně rameny. Nebojte se, o vánoční atmosféru přesto nepřijdete ani tady. Město vesele utrácí za bombastické osvětlení, dluhy nedluhy.

Avšak pozor. Nouze je zřejmě učitelkou i jiných dovedností, než je hra na housle. Když jsem se uvolila dát euro dvěma žebračkám, zmizel mi záhadně z peněženky i podstatně větší obnos. To se mi v cizině ještě nepřihodilo ani během několika cest na Ukrajinu.

Většina místních ale zaslouží spíš obdiv. Korzují po ulicích i bez nákupních tašek a tváří se u toho natolik uvolněně, až má člověk pocit, že si snad naordinovali nekonzumní svátky dobrovolně. A někteří hledí i do budoucna s optimismem. „Je tady teď mrtvo, to ano. Ale to je tou zimou. Až se oteplí, přijedou turisté a bude veseleji. Hlavně jsme na tom pořád líp než zbytek země,“ podotkl s neskrývanou katalánskou hrdostí hotelový recepční.