Tereza Zavadilová: Liposukce poplatků

Omamný cinkot investorských milionů

Omamný cinkot investorských milionů Zdroj: Shutterstock.com

Náš deník se programově nevěnuje rozdmýchávání hysterie kolem problematiky bankovních poplatků, kterou odstartoval a dlouhodobě živí marketingový projekt bankovnipoplatky. com. Bankovní klient má snad dost svého rozumu na to, aby si sám přečetl ceník bank a vybral či nevybral vhodnou službu. Pravidlo, že pokud něco získám, pak za to platím, platí v bankovnictví stejně jako kdekoli jinde.

Hysterie vystoupala na další level loňským rozhodnutím německého soudu, že účtování poplatků za vedení úvěrových účtů bankami je protiprávní.

Čeští borci hned začali po tuzemských bankách vymáhat již zaplacené poplatky. Snad i věřím, že pár vysouzených stovek či tisícovek korun může daného jednotlivce potěšit, když zapomene na to, že je napříště znova zaplatí v úrocích.

Největší radost z nově otevřeného penězovodu ale mají vzniklé entity, které se na zastupování klientů „poškozených poplatky bank“ specializují. Těchto entit, spolupracujících s advokáty, není málo. Při soudech s bankami vyinkasují při úspěšných sporech jednak takzvané náklady řízení i podíl z vysouzených poplatků.

Nejen tito dobrodějové se ale teď vezou na výnosném boji proti poplatkům, ten začíná být i reklamním nosičem. Třeba taková Petra Clinic: „Každý, kdo prokáže, že mu banka měsíčně účtuje na bankovních poplatcích 99 korun a více, obdrží od nás voucher v hodnotě tisíc korun.“ Lze jej využít jako slevu třeba na mikrojehličkovou radiofrekvenci či liposukci zadečku.

Rozhovor: Získat od banky zpět poplatek za vedení úvěru jde