Tereza Zavadilová: Smutný Start

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Skomírající pražská burza letos v červnu – bohužel až pět let poté, co podobný projekt s názvem New Connect úspěšně rozjela burza varšavská – založila parket Start s ambicí přitáhnout na něj k zalistování menší firmy. Nedlouho poté oznámili majitelé výrobce čteček Wooky, že se na Start upíšou, aby hned vzápětí sami vzali tento záměr zpět. Program Start tak za celou dobu existence „přivítal“ jen jedinou emisi, KIT digital, a to je tedy příkladná unsuccess story.

KIT digital se na neregulovaný trh Start dostal letos 29. října poté, co jeho pověst už byla silně poškozena. Minulý týden rozhodl americký Nasdaq, kde byl KIT digital rovněž listován, že ho z trhu vyřadí. Včera oznámila BCPP, že KITD končí i na jejím malém trhu s malými nároky.

Začátkem roku 2011 stály akcie KIT digitalu na burze až 312 korun, při včerejším obchodování klesly pod šest korun. Jestli KIT digital vůbec ještě někdo včera koupil, tak maximálně proto, aby se s firmou posléze soudil kvůli zmařené investici.

To, že KIT digital dopadl, jak dopadl, je poměrně známá věc – firma ve svých dokumentech eufemisticky řečeno vylepšovala vlastní situaci. Drobný investor ale neudělá chybu, když si projde historická doporučení na tyto akcie: ještě letos na jaře řada poradenských firem doporučovala KITD koupit s cílovými cenami kolem 300 až 400 korun za kus. Také si na ně mohou vzpomenout investoři, až budou chystat žalobu.

A pro srovnání: na polském New Connect se obchodují akcie čtyř set firem, na pražském Startu je od zítřka zase nula. Alespoň tam nikdo neprodělá.