The Washington Post: Nový svět v Dubaji

Dubai Marina

Dubai Marina

Cizinci, kteří v 19. století navštívili New York nebo Chicago, často odjížděli se smíšenými pocity. Americká města jim připadala vulgární, povrchní a nevkusná. Německo-irsko-italsko-židovský etnický mix působil hrozivě.

Několik si jich ale všimlo, že by na této nové civilizaci mohlo být cosi obdivuhodného. „Je poutavé sledovat tento proces tvorby světa, formování přírody i norem,“ napsala v roce 1837 o Americe anglická cestovatelka Harriet Martineauová. Měla jsem podobné pocity, když jsem viděla čtvrť Marina v „nové“ Dubaji (na rozdíl od „staré“ Dubaje, jež byla vystavěna zhruba před čtyřiceti lety).

V roce 1999 byli najati architekti, v roce 2004 byla dokončena první fáze. Marina působí nesmírně vulgárně, stejně jako zbytek města. Žádné známky lokální kultury nebo historie. Všude mezinárodní značky. Vše je dovážené, od syrové ryby v Nobu po kávu ve Starbucks. Vždy existovali lidé, kteří snili o útěku před vlastní kulturou, toužili zapomenout na svou historii a žít bez minulosti. Dubaj je pro takové lidi dnešní šancí.