Zápisník Dušana Kütnera: Hudba na rozcestí

Marian Varga

Marian Varga Zdroj: Roman Černý

Marian Varga
Marián Varga
Lekce politologie. První vlastní seriál Netflixu je stále také tím nejznámějším. Dům z karet s Kevinem Spaceym a Robin Wrightovou v hlavních rolích odhaluje krutost vysoké politiky.
Andrej Babiš a jeho oblíbenec Richard Krajčo z kapely Kryštof
Tomio Okamura
7
Fotogalerie

Zemřel jazzrockový pianista a klavírní mág Marian Varga. V českém a slovenském tuzemsku nikdy nebylo příliš muzikantů, kteří by se dali označit jako geniální. U zesnulého Vargy, pianisty Filipa Topola či kytaristy Radima Hladíka je toto označení na místě. Važme si odkazu těchto lidí, protože jich v Česku a na Slovensku opravdu nikdy nebylo moc.

 

Konglomerát Disney se rozešel s největší světovou videotékou a producentem vlastních a úspěšných pořadů jako House of Cards Netflixem. Nebude na něm možné zhlížet pořady, které firma s letitou tradicí produkuje. Internetový filmový svět se zase tak dále rozdrobuje, nejspíše ve snaze udolat diváky a unavit je nucením kupovat další a další internetové videotéky. Navzájem se od sebe liší jen detaily, které běžný uživatel nerozezná. To svědčí o tom, že dotyčný trh začíná být plný tak akorát.

Hudební kapely prý nevítají, když festivaly navštěvují politici. Zajímavé. Fotek v novinách s budoucím premiérem Andrejem Babišem, extremistou Tomiem Okamurou a představiteli dalších stran snažících se urvat místo ve sněmovně či přímo ve vládě přitom začíná být čím dál víc. Některé festivaly jsou dokonce pod tlakem kritiků, že se nechají skrytě politiky sponzorovat. Otázka, kdo je ještě nezávislý a kdo ne, dostává ve vrcholném českém kapitalismu další nikoliv nezajímavý podtext.