Zápisník Nguyen Thuong Ly: Když se Praha ucpe

Zdroj: profimedia.cz

Budoucnost byla hlavním tématem odborné konference Doprava 2018+ v pražském Top Hotelu. Experti diskutovali nejen o rozvoji železnice a vysokorychlostních vlacích, což je na teoretické úrovni stále evidentně baví, ale i o letecké a silniční dopravě.

Akce se konala pod záštitou premiéra Andreje Babiše a ministra dopravy Dana Ťoka. Všechny vize o rozvoji české infrastruktury by zněly líbivěji, kdyby konference nezačala o hodinu později kvůli zpoždění řečníků. Zasekli se v dopravě.

Dopravu řešili na prvním jednání i Piráti, Praha sobě a Spojené síly pro Prahu, kteří spolu chtějí vládnout v hlavním městě. Zatím se shodli na tom, že dosluhující rada v čele s Adrianou Krnáčovou (ANO) už nemá činit žádné kroky a že se nemá bourat Libeňský most. Naopak se má udělat analýza řešení. A protože je Praha svá, radní Petr Dolínek přispěchal s návrhem postavit vedle „Libeňáku“ za půl miliardy dva provizorní mosty – silniční a tramvajový, než se hlavní most zrekonstruuje. Tak se, kluci, domluvte.

Jednání o koalici v Praze prozatím utichá. Strany si porovnávají programy a jasno bude možná až příští týden, jestli přece jenom někdo nepřibere do party vítěznou ODS. Ta zatím vyčkává, zda se lídři navzájem nepobijí o post primátora. Když tak se může jít vyplakat do Brna.