Zápisník Pavla Otta: Zrelaxovaný prezident

Miloš Zeman

Miloš Zeman

Vypukly letní dovolené, týden volna si užila také hlava státu. A kde jinde než na Vysočině. Podle novin Miloš Zeman mimo jiné ochutnal klobásky, kynuté rohlíčky a ovocnou buchtu. Měl si k tomu dát jedno pivo a se známými v malých panáčcích okoštovat likér Čertovy slzy, který dostal darem. Na přetřes prý přišel život, šachy, zahrádkaření, sport či počasí, o politice nepadlo ani slovo.

Dále byly zveřejněny fotografie prezidenta na nafukovacím člunu, jak pomocí plastových pádel brázdí Veselský rybník.
Pod snímky stálo: „Plavil se o samotě v parném dni a na plném slunci strávil odhadem tři hodiny. Lidé z jeho ochranky mu pomohli nasednout.

Byl viditelně natěšený a ve výborné náladě. Když plavbu ukončil, zcela zrelaxovaný bez obtíží vystoupil na břeh a odjel zpátky na chalupu.“ Zdá se, že Zeman kypí zdravím a alkoholu se už téměř nedotkne. Trochu to připomíná barvotiskové obrázky o elánu některých jiných prezidentů.

Podobný kořínek ale nemají zdaleka všichni, a snad i proto k nim část médií není tak vlídná. Třeba neúspěšný uchazeč o Hrad Jan Fischer by měl vysvětlit, proč jako šéf Českého statistického úřadu jezdil luxusním vozem, jehož tříletý pronájem vyšel na dva miliony korun. Podle Nejvyššího kontrolního úřadu by státní instituci vyšlo levněji, kdyby automobil koupila.

Fischer vzkázal, že je momentálně nemocný a vyjádří se poté, co si všechny potřebné informace prostuduje. Lze předpokládat, že až se uzdraví, na případ se zapomene, takže už nebude třeba se k němu vyjadřovat.