Zápisník Vladana Gallistla: Politická klasika

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Michael Tomeš

Jan Hamáček
Tim Cook
3
Fotogalerie

Je to už politická klasika. V dobách silného ekonomického růstu se utrácí tak, že vznikají schodky, protože se uplácejí voliči.

Jakmile přijdou těžké časy, tak se ministři financí začnou divit, že propočty nevycházejí a rozpočet krvácí. Přichází proto čas úspor v době, kdy by naopak stát měl chřadnoucí ekonomiku podpořit. Posledním příkladem je snaha ministryně financí Aleny Schillerové najít úspory na příští rok. Ministři za hnutí ANO jí vycházejí vstříc, tvrdá jednání ale ministryně má a bude mít s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem.

Potíže firmy Apple s prodeji vlajkového produktu iPhone se firma snaží řešit příklonem ke službám. Nejedná přitom v rukavičkách, o čemž svědčí stížnost firmy Spotify na Apple v Bruselu. Apple ji prý nutí, aby využívala jeho platební systém, přičemž si strhává 30 procent z platby. Vzhledem k tomu, že podle odborných serverů ani letos Apple novými modely iPhonů neoslní a zároveň na nasyceném trhu už nemá moc prostoru k růstu, je jen otázkou času, kdy se do služeb vrhne s plnou vervou. Kromě Spotify se tak střet s Applem může týkat nejen streamingového Netflixu, ale v budoucnosti i finančního sektoru.