Apeloval jsem na obchodníky, ať HHC neprodávají dětem, většina souhlasí, tvrdí Vobořil

Video placeholde

Kriminalizace drog je podle něj nefunkční přístup. Miliardy korun ročně do státního rozpočtu by mohl přinést regulovaný prodej konopí. Po dlouhých jednáních v lednu představil národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil návrh zákona na regulaci konopí v Česku, který mění například podmínky pro jeho samopěstování. Mimo jiné zcela ruší tresty za pěstování rostlin v malém množství. Na volném prodeji však nepanuje politická shoda: lidovci jsou proti a záměr blokují. 

“Udělal jsem dvě verze návrhu, jedna neobsahuje regulovaný trh. Dal jsem však do návrhu i verzi rozšířenou, která s regulovaným trhem počítá. To přijetí není na mně, ale na vládě, “ uvedl v e15 Castu národní protidrogový koordinátor, který si umí představit i volný prodej kokainu. Právě tento jeho názor vyvolal velké pozdvižení.

V čem vidí snahu o své odvolání? Co přesně mění nový návrh zákona na legalizaci konopí? Jak se bude regulovat prodej cukrovinek s HHC, kvůli kterým se například v lednu otrávili školáci na Karlovarsku? To vše jsme probrali v podcastu s národním protidrogovým koordinátorem Jindřichem Vobořilem. Moderuje Veronika Jonášová.